Un Doctor per a la nova evangelització

 Mons. Joan Piris Frígola

Bisbe de Lleida

23, setembre, 2012

El proper dia 7 d’octubre el Papa Benet declararà Doctor de l’Església universal a Sant Joan d’Àvila (segle XVI), nascut a Almodóvar del Campo (Ciudad Real) que és ja patró del clergat diocesà i, tot i haver passat tant temps entre ell i nosaltres, continua essent un referent per molts motius en uns moments en què tornem a sentir amb força la urgència d’evangelitzar. Joan d’Àvila ens ofereix el testimoniatge d’un cristià convençut que recorre ciutats i pobles predicant l’Evangeli de Jesús (el ‘Dios humanado’, com ell diu). Va viure predicacions molt fructuoses i, a la vegada, acusacions de la Inquisició sense cap fonament que el duen a passar dos anys a la presó de Sevilla. Allí madura el seu coneixement i experiència del misteri de Jesucrist, que és el que centra després tota la seva vida i activitat, i comença a escriure la seva obra més important, el tractat de vida espiritual “Audi, filia.

 En un context religiós i cultural complex i plural i amb grans sectors descristianitzats, genera una original manera de diàleg i d’exposició de la fe amb referències a la vida de cada dia i, sobretot, amb un rigorós testimoni de vida que ha estat el seu millor aval. A més de molts escrits, ofereix personalment un extraordinari servei d’acompanyament. S’ha dit que potser hagi estat la persona més consultada del seu temps i és molt coneguda la seva influència en sants i escriptors espirituals: fra Lluís de Granada, Francesc de Sales, Alfons M. de Ligorio, l’escola sacerdotal francesa del cardenal Bérulle, Ignasi de Loiola, Tomàs de Villanueva, Joan de Ribera, Pere d’Alcántara, Teresa de Jesús, Joan de la Creu i altres.

 La declaració del Doctorat de Joan d’Àvila coincideix amb l’Any de la Fe que els membres de l’Església catòlica anem a iniciar l’onze d’octubre, 50è aniversari de l’obertura del Concili Vaticà II. Cal viure’l com un moment de gràcia i de compromís per una conversió a Déu cada vegada més plena, per il·luminar de manera més clara l’alegria i l’entusiasme renovat de la trobada amb Crist (cfr Porta Fidei, 2). Tots els batejats som convidats en aquest Any de la Fe a redescobrir i "compartir allò més valuós que té el cristià: Jesucrist”. En aquest sentit, mirant-nos Sant Joan d’Àvila, podem afavorir la trobada amb el Crist mitjançant el testimoni d’un home de fe que, entre altres coses, quan rep el sacerdoci ministerial (any 1526), festeja la celebració de la seva primera missa solemne seient els pobres a taula i repartint-los la seva quantiosa herència. I després, viu molt pobrament dedicat a l’oració, a l’estudi i a la predicació de poble en poble, instruint i il·lustrant la fe cristiana i explicant els seus continguts a joves i adults de tota classe social. Però, sobretot, treballant de manera preferent en la millora de la formació dels preveres, fundant col·legis majors i menors, que han estat els precedents dels actuals seminaris.

 Tots som convidats a aprofundir en la persona i en els escrits de San Joan d’Àvila i a deixar-nos interpel·lar pels seus ensenyaments i pel seu testimoniatge.

 Rebeu la salutació del vostre germà bisbe,

+ Joan Piris Frígola, Bisbe de Lleida